RCA în vremea pandemiei

3 feb. 2020

Ce ar trebui să faci în această perioadă dacă ai un autovehicul?

Deoarece în această perioadă nu ne mai deplasăm la fel de mult unii proprietari de autovehicule se gândesc că ar fi mai bine să amâne încheierea poliței de asigurare RCA pentru când restricțiile de circulație vor înceta.

În primul rând acest lucru este ilegal. Conform legii în vigoare orice autovehicul trebuie să fie asigurat indiferent dacă este folosit sau nu. Asigurarea RCA se poate suspenda pentru o perioadă de timp doar cu condiția depunerii plăcuțelor de înmatriculare. În al doilea rând este periculos și pentru ceilalți participanți la trafic.
Dincolo de obligativitatea existenței unei polițe RCA, șoferii trebuie să țină cont de mai multe aspecte. În acest sens, comunitatea FII TREAZ LA VOLAN, a lansat un infografic în care sunt enumerate argumentele pentru care șoferii ar trebui să își mențină RCA chiar și în această perioadă.

Urgențe

Poate apărea o urgență. Dacă se întâmplă ceva neprevăzut și șoferul are nevoie de mașină urgent, nu o poate folosi pentru că nu are polița RCA. Pe lângă faptul că este grăbit și durează emiterea poliței, acest lucru nici măcar nu este posibil deoarece valabilitatea poliței RCA începe cu ora 00:00 a zilei următoare emiterii.

Accident

Dacă șoferul este implicat într-un accident și este vinovat, va plăti toate pagubele din buzunarul său. Chiar și pentru un drum scurt riscul producerii unui accident este foarte mare. Dacă șoferul este vinovat de producerea unui accident acesta va fi obligat să suporte din propriul buzunar toate daunele produse. De asemenea, va suporta și amenda pentru lipsa asigurării RCA, chiar dacă nu este răspunzător pentru producerea accidentului.

Amiabil

Fără RCA, nu se poate face constat amiabil, chiar dacă șoferul nu este cel vinovat. Pentru a se putea încheia un constat amiabil între parțile implicate în accident, acestea trebuie să fie asigurate RCA. Dacă unul dintre șoferi nu are asigurare RCA atunci este necesară deplasarea la Poliție chiar dacă daunele sunt ușoare și nu există victime.

Sancțiune

Poate fi sancționat. Pentru șoferii prinși fără asigurare RCA amenda este între 1000 și 2000 de lei și reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Parcare

Legal, chiar dacă mașina stă în parcare, trebuie să aibă RCA. V-ați intreba de ce este nevoie de RCA dacă mașina nu este folosită. În primul rând ar trebui să aibă RCA pentru că așa prevede legea. Apoi, proprietarul este asigurat dacă de exemplu mașina ia foc în parcare și produce daune. Au fost întănite destul cazuri de acest fel.

FII RESPONSABIL, ASIGURĂ-TE RCA ȘI ÎN VREMEA PANDEMIEI!