Asigurări de viață

Principalul motiv pentru care aveți nevoie de asigurare este grija pentru familia dumneavoastră: asigurarea de viață este cel mai eficient mod de a vă proteja pe voi și pe cei dragi în cazul unor evenimente neprevăzute pentru că vă asigurați că le mențineți standardul de viață în cazul în care nu veți mai fi alături de ei și nu ii veți mai putea susține financiar.

În plus, puteți pune deoparte banii necesari copilului dumneavoastră așa încât să se bucure de o educație și o viață mai bună iar voi puteți avea un venit suplimentar care să vă ajute să aveți o bătrânețe frumoasă și liniștită.

O poliță de asigurare de viață este poate cel mai important contract de asigurare pe care il veți semna vreodată deoarece vă angajează să achitați prime de asigurare o lungă perioadă de timp, de până la 30 ani, și tratează evenimente deosebit de importante din viața dvs: fie nașterea unui copil, majoratul sau căsătoria acestuia, fie împlinirea vârstei de pensionare, fie un accident sau chiar deces.

În nici un caz nu ar trebui să semnați o poliță de asigurare de viață fără a analiza, alături de un specialist independent de o companie de asigurări (specialist care să vă asiste și să vă ajute în analiza obiectivă a ofertelor primite) cel putin trei oferte de la trei asigurători de renume, de preferință de talie internațională.

Este foarte important să identificați exact nevoia dvs. prioritară: fie protecție, fie economisire.

Dacă vă doriți în primul rând protecție, există polițe de asigurare care oferă doar protecție pentru riscurile biometrice (accident, invaliditate totală sau parțială din accident sau boală, deces din accident sau din orice cauză). Acest tip de asigurare, solicitat de obicei de către bânci la accesarea unui credit, nu este scump și chiar poți avea sume asigurate mari pentru prime de asigurare modice. Prima de asigurare variază mult în funcție de vârsta și starea de sănătate a persoanei care solicită o astfel de poliță. Acest tip de asigurare funcționează ca o asigurare CASCO: dacă se întâmplă ceva neplăcut, compania de asigurări plătește; daca nu, rămâneți cu o cheltuială efectuată, din prima de asigurare nu se recuperează nimic.

Dacă vă doriți în primul rând economisire, există și polițe care îmbină protecția cu economisirea, punând accentul în mod special pe economisire. Marele avantaj al acestor polițe este că la maturitate, compania de asigurări vă returnează valoarea contului de economisire, valoare care ar trebui, în cazul ideal, să fie cel puțin egală cu tot ceea ce ați plătit. În astfel de situații, trebuie să înțelegeți și să acceptați că prima pe care o plătiți se împarte în prima de risc (și care reprezintă cheltuială la fel ca în cazul polițelor care oferă exclusiv protecție) și în prima pentru economisire/investire. Cu cât suma asigurată este mai mare, cu atât cheltuiala cu protecția este mai mare, iar suma pentru economisire/investire este mai mică. Iată de ce trebuie să analizați cu atenție estimările, de cele mai multe ori optimiste, făcute de către companiile de asigurări.

Nu confundați asigurarea de viață cu o pensie privată! Așa cum am descris mai sus, orice poliță de asigurare de viață cu componente de economisire, are și o componentă de protecție (cel putin pentru riscul de deces ) iar această protecție reprezintă un cost. Spre deosebire, o pensie privată facultativă nu presupune acest cost, toți banii mergând către economisire prin investire și acumulare. Mai mult decât atât, fondurile de pensii funcționează după altă legislație, mult mai sigură și restrictivă, care presupune existența unei bânci depozitare autorizate, a unor marje minime de rentabilitate a fondului de pensii, și altele. În concluzie, identificați cu atenție atât ceea ce vă doriți, cât și mijloacele pentru atingerea scopului dumneavoastră.

AI O ÎNTREBARE?
Obține un răspuns