Asigurare RCA

Asigurarea obligatorie RCA este destinată proprietarilor de vehicule.

Asigurare RCA Constanta

Asigurare RCA Constanta

Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină, conform legii, un contract RCA valabil pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat. Prin asigurarea RCA este oferită protecție financiară celui vinovat de producerea accidentului precum și persoanei păgubite, în urma unui accident.

În cazul în care achiziționați un autovehicul nou veți avea nevoie de polița RCA pentru a putea procura numere provizorii. În cazul în care doriți să achiziționați un autovehicul la mana a doua trebuie să știți că asigurarea RCA a vechiului proprietar nu poate fi folosită de dumneavoastră. De la momentul emiterii poliței RCA aveți termen 30 de zile pentru a înmatricula autovehicolul pe numele noului proprietar.

Contractul pentru asigurarea RCA se poate încheia la orice societate de asigurări care este autorizată. Odată cu emiterea politei RCA se poate achiziționa și clauza de decontare directă. Acestă clauză iți permite să te adresezi asigurătorului tău pentru reparația mașinii, acesta urmând să recupereze dauna de la asigurătorul vinovatului.

Asigurarea RCA poate acoperi doar costul reparațiilor care nu depășesc o anumită suma stabilită prin legislația în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, asigurătorii au dreptul de a stabili sume asigurate mai mari, crescând astfel gradul de protecție al clienților. Aceasta este explicația pentru diferențele foarte mari între primele de asigurare de la diferite societăți.

Pentru a putea verifica mai rapid ofertele de la mai multe societăți nu ezitați să se contactați.

Legislația în vigoare (Legea asigurării RCA 132/2017) prevede că proprietarii de autovehicule sunt obligați să încheie asigurarea RCA indiferent dacă folosesc sau nu autovehiculul respectiv. Aceștia sunt pasibili de amendă și certificatul de înmatriculare poate fi reținut. În cazul în care sunteți implicați într-un accident și nu dețineți asigurare RCA veți suporta toate costurile aferente daunelor produse și contravaloarea amenzii.

În cazul producerii unui eveniment este bine să rețineți cât mai multe informații (data, oră, locație, număr înmatriculare). Pentru evenimente ușoare se poate folosi constatul amiabil. Găsiți un astfel de formular și ghidul de completare al acestuia la secțiunea documente utile. În cazul în care au fost implicate 3 sau mai multe părți sau dacă există victime va fi necesară implicarea Poliției.

Societățile de asigurări permit proprietarilor de autovehicule să efectueze reparațiile fie la un service partener, cu care asigurătorul are încheiat un contract direct, fie la un service agreat de client, caz în care acesta va suporta cheltuiala urmând ca apoi să recupereze banii de la asigurător. În cazul reparării autovehiculului în regie propire, asigurătorul va plăti beneficiarului suma evaluată pentru costul reparației dar fără să depășească valoarea menționată în contractul RCA.

În cazul în care aveți o poliță de asigurare RCA valabilă și înstrăinați sau radiați vehiculul există posibilitatea recuperării primei de asigurare pentru perioada rămasă. Vă putem ajuta cu informații pentru întocmirea dosarului pentru recuperare prima RCA.

AI O ÎNTREBARE?
Obține un răspuns